Image

Načelnik Hadžibajrić sa saradnicima posjetio Srebrenicu: Majkama Srebrenice ne smije ništa nedostajati, a povratnike obilazimo dva do tri puta godišnje

“U Srebrenici moramo djelovati konkretno, doći ovim ljudima na vrata i pitati kako im možemo pomoći. Mi to radimo dva do tri puta godišnje, pomažemo institucionalno Memorijalnom centru Srebrenica i školama, ali i pojedinačno povratničkim porodicama koje preživljavaju od poljoprivrede i vlastitog rada, a prehranjuju i po sedmero djece”, poručio je općinski načelnik mr.Ibrahim Hadžibajrić tokom još jedne posjete Srebrenici i Potočarima u kojoj su učestvovali i njegovi saradnici: sekretar organa državne službe mr.Alma Destanović, općinski pravobranilac Enes Smajlović i pomoćnici načelnika.

“Ovim ljudima treba doći, pomoći im i pružiti toplu riječ, da znaju da nisu zaboravljeni. Nije Srebrenica samo 11. juli, ovdje moramo stalno biti prisutni. Ono što se desilo u Srebrenici je genocid koji je međunarodnim presudama dokazan i tu treba staviti tačku na svaku polemiku sa onima koji to dovode u pitanje,,” dodao je načelnik Hadžibajrić. Posebno se osvrnuo na susret s Majkama Srebrenice: “Njima nikada ništa ne smije nedostajati, dovoljno pate zbog gubitka svojih najmilijih i svega što su imale. Posjetili smo Dom za majke koji gradi Međunarodni Fond Emmaus kako bi majke imale gdje prezimiti ili doći kad više ne budu mogle same o sebi da brinu. Ovaj Dom će početi vrlo brzo sa radom, a mi ćemo pomoći da se opremi sa onim što nedostaje,” najavio je načelnik Hadžibajrić.

 

Posjeta načelnika Hadžibajrića i delegacije Općine Stari Grad Sarajevo Srebrenici počela je u Memorijalnom centru Srebrenica gdje ih je dočeo direktor Emir Suljagić.

“Moram istaći jednu važnu činjenicu. Ibrahim Hadžibajrić je prijatelj Memorijalnog centra Srebrenica i Općina Stari Grad je općina prijatelj Memorijalnog centra. Oni su bili u prvoj grupi općina koje su 2019. godine - mnogi su to zaboravili, ali mi ovdje nismo, potpisali sporazum o saradnji sa nama i obavezali se na finansijsku podršku koja nam je omogućila da napravimo jedan inicijalni korak ka boljem, važnijem, relevantnijem Memorijalnom centru.

Da nije bilo tih načelnika i gradonačelnika koji su nam odmah pomogli, pitanje je da li bismo mi danas bili ovdje,” poručio je direktor Suljagić koji je delegaciju proveo kroz izložbenu postavku “Koracima onih koji (ni)su prešli”. Izložba je postavljena u Fabrici akumulatora, a prikazuje put i mehanizme, kao i sačuvane tragove i dokaze o grupama ljudi koji su pokušavali da prežive na putu do slobodne teritorije kada je 11.jula 1995. godine Vojska RS-a ušla u UN zaštićenu zonu Srebrenica.

 

 

Majke Srebrenice poručile: Dovoljna nam je lijepa riječ

Nakon Memorijalnog centra Srebrenica delegacija Općine Stari Grad susrela se sa Majkama Srebrenice. Među njima je bila i Nura Mustafić koja živi u selu Bajramovići, udaljenom oko 5 kilometara od Srebrenice. Nura je u Srebrenici izgubila tri sina i muža, ali se 2002. godine vratila na svoje ognjište i sagradila kuću gdje i danas živi. Načelnik Hadžibajrić posjetio je prošle godine Nuru i njenu komšinicu Refiju Hadžibulić u selu Bajramovići, te je i ova posjeta Srebrenici bila prilika za još jedan susret.

“Bila sam baš sretna kad su mi rekli da će nam Hadžibajrić opet doći. Mi nismo ničega željni, imam hljeba i kafu da napravim ko god dođe. Ali, niko ne dolazi. Nama je dovoljna lijepa riječ, ništa više,” ispričala je Nura. “Želim sve najbolje njemu i njegovim saradnicima koji su došli da nas obiđu. Ja sam sama, a u Srebrenici nisu ubijena samo moja tri neoženjena sina, nego su mi ubijena i unučad i praunučad koje sam mogla imati, tri generacije su za mene završene. Kad ja umrem, sve se završava. Želim svakome da proživi svoju mladost i dočeka starost, da se ovo što se desilo nama, nikome više ne ponovi,” ispričala je ova majka. 

 

Pomoć za povratničke porodice u Kragljivodama, Ljesniku i Lehovićima

Sabit Mandžić se 2002. godine vratio da živi u svom selu Kragljivoda koje je udaljeno 10-ak kilometara od Srebrenice. Ova porodica ima sedmero djece, niko ne radi i žive od poljoprivrede i povremenih dnevnica. Djeca se školuju, a troškovi života su sve viši, te im za jedno dijete u srednjoj školi mjesečno treba 80 KM, a zarade nema. Koliko god da im je teško, kažu da je lakše kada ih neko posjeti i kada znaju da nisu zaboravljeni, a i pored svih problema rodna gruda im je najslađa. Isto razmišlja i mladi Zajim Hodžić koji se prije nekoliko godina oženio i sa suprugom i troje djece žive u selu Ljesnik udaljenom 24 km od Srebrenice. Četvrto dijete je na putu. Ovim porodicama općinski načelnik mr.Ibrahim Hadžibajrić u ime Općine Stari Grad Sarajevo uručio je finansijsku pomoć, prehrambene pakete i poklone za mališane. Sekretarka organa državne službe mr.Alma Destanović odlučila je da lično stipendira po jedno dijete iz porodica Mandžić i Hodžić u narednih pet godina, kako bi im olakšala školovanje. Ovim porodicama je na taj način barem malo olakšan svakodnevni život. 

 

Haso Hasanović nije dobio donaciju za kuću

U selu Lehovići, udaljenom 10-ak kilometara od Srebrenice, živi Haso Hasanović sa porodicom. Haso priča kako je preživio golgotu Srebrenice, a kao maloljetnik je pobjegao sa strijeljanja u Kravici. U Haškom sudu svjedočio je protiv Ratka Mladića. Živi sa suprugom i sinom u podrumu porodične kuće koja pripada njegovoj majci, a do koje se dolazi trošnim makadamskim putem obraslim u korov. Iako je više puta predavao zahtjev za donaciju za izgradnju kuće, tvrdi da je od Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica svaki put dobijao odbijenice, te apelujemo i ovom putem na resornog ministra Edina Ramića da posjeti ovu porodicu i još jednom razmotri njihov zahtjev.
 

Delegacija Općine Stari Grad posjetila je Hasu Hasanovića na njegovom kućnom pragu i uručila mu pomoć. “Da iskreno kažem, ova posjeta mi puno znači, jer slabo me iko posjeti ovdje, čak ni domaći ljudi, a ne neko drugi. Zbog toga veliko hvala ovim ljudima i na svakoj pomoći koju su nam uputili. Uzgajamo maline, pravimo med, obrađujemo zemlju. Prodaja ide dosta teško, jer nema naroda, nemaš kome prodati,” ispričao je Haso. Krov nad glavom i vlastiti dom njegova su jedina želja. “Predavao sam za razne donacije, ali svugdje sam odbijen zbog nedostatka nekih papira. Zbog svega toga ova posjeta mnogo znači. Načelnik Hadžibajrić se iskreno raspitivao kako da mi pomogne i došao mi je na kućna vrata, a to je za mene veliko,” poručio je Haso Hasanović.

Delegacija Općine Stari Grad Sarajevo posjetila je i Prvu osnovnu školu Srebrenica za koju je ranije izdvojeno 7.000 KM za sanaciju grijanja, a potom dodatnih 10.000 KM za sanaciju krova i zamjenu oluka kako bi djeca povratničkih porodica koja pohađaju ovu školu imali što bolje uslove.