Image

Načelnik Hadžibajrić otvorio izložbu „Ćilimi i žene, Bosfam 2018“

U Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH sinoć je otvorena izložba Bosanska tradicija, ljepota i rad: „Ćilimi i žene, Bosfam 2018“, a za javnost je otvorena do ponedjeljka, 27.08.2018. godine. Izložba je prodajnog karaktera, radi se o unikatima, ručno tkanim vunenim ćilimima različitog dizajna i veličina, a djelo su vrijednih žena članica Udruženja Bosanska familija i tradicionalni stari obrt „Bosfam“ iz Tuzle.

Šejla Šehabović, direktorica Muzeja prisutnim je pojasnila odluku da ustupi prostor za ovu izložbu: „Kao Muzej književnosti, tražili smo vezu izložbe sa književnom umjetnošću, potakla nas je priča našeg velikog pisca Ive Andrića 'Štrajk u tkaonici ćilima', koja govori o prvom radničkom štrajku u našoj zemlji početkom prošlog stoljeća, kada su žene tražile povišicu svojih mizernih plata“, rekla je direktorica Šehabović i posebno istakla Općinu Stari Grad kao čuvara kulturnog naslijeđa naše zemlje. Predsjednica „Bosfama“ Munira Beba Hadžić ukratko je predstavila historijat udruženja: „Osnovani smo još ratne '93. godine, sa jedinim ciljem da žene tkanjem ćilima skrenu misli sa strašnih događaja tih vremena. Iako nismo bile baš stručne u tom polju, stvoreni su ćilimi – remek djela“, izjavila je Hadžić.

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić je imao čast otvoriti izložbu: „Lokalna samouprava na čijem sam čelu već deset godina kontinuirano podržava sve kulturno-historijske institucije u Starom Gradu. Umanjenjem cijena zakupa za prostorije u kojima djeluju ovakva udruženja u Starom Gradu, na godišnjem nivou Općina Stari Grad inkasira 1.000.000 KM manje nego što bi to bilo po važećim cijenama, i upravo to je naš doprinos očuvanju nasljeđa,“ rekao je Hadžibajrić i dodao da viši nivoi vlasti to apsolutno ne čine. Građani izložbu mogu posjetiti u terminu od 10 do 19,00 sati.