Image

Načelnik Hadžibajrić: Osigurali smo sredstva za nastavak zdravstvenih programa za naše građane

Općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić i predsjednik Udruženja „Generacija“ Mahir Selmanović potpisali su danas sporazum prema kojem su osigurana dodatna sredstva u iznosu od 10.000 KM za zdravstvene programe koji se provode za građane Starog Grada.

Centar za promociju i unapređenje zdravlja brine za osobe treće životne dobi, a od početka pandemije korona virusa stavio se na raspolaganje i Štabu civilne zaštite Općine Stari Grad, te su obilazili stare i bolesne noseći im neophodnu pomoć, zdravstvene pakete, sredstva za dezinfekciju i drugo. Zahvaljujući danas potpisanom sporazumu, te aktivnosti nastavit će se i ubuduće imajući u vidu sve veće potrebe naših građana zbog povećanog broja zaraženih korona virusom. Istovremeno, Centar će nastaviti sa medicinskim savjetovalištem za građane treće dobi ne samo iz Starog Grada nego iz cijelog Kantona Sarajevo, fizikalnim vježbama i drugim zdravstvenim programima.

Centar za promociju i unapređenje zdravlja pokrenut je 2017. godine, a prema riječima načelnika Ibrahima Hadžibajrića, projekat je u potpunosti opravdao svoje postojanje jer svakodnevno svjedočimo zadovoljstvu njegovih korisnika.

“Odlučili smo izdvojiti dodatna sredstva za finansiranje zdravstvenih programa ovog Centra jer je to direktna pomoć našim starijim građanima koji kroz Centar imaju mogućnost terapijskih vježbi uz stručni nadzor, zdravstvenih savjeta i svega ono što im je potrebno. Mi svakodnevno svjedočimo zadovoljstvu korisnika ovog Centra i radićemo i dalje na tome da osobama treće životne dobi ponudimo što više sadržaja i brige jer osmijeh na njihovim licima i dobro zdravlje nemaju cijenu,“poručio je načelnik Hadžibajrić.

Predsjednik Udruženja Generacija Mahir Selmanović se zahvalio za kontinuiranu podršku ove lokalne zajednice i općinskog načelnika mr Ibrahima Hadžibajrića.

„Nikada ranije nisam, baveći se svojom strukom i svojim radom, sreo čovjeka koji ima punu hrabrost, senzibilitet i volju da bude društveno odgovoran prema svim svojim građanima kao što je to načelnik Ibrahim Hadžibajrić. On je prvi koji je otvorio vrata svim građanima Kantona Sarajevo u Centru za promociju i unapređenje zdravlja i svaki put kada smo zatražili podršku od njega dobili smo je, čak i u kriznim situacijama,“kazao je Selmanović i podsjetio da su od početka pandemije korona virusa zajednički djelovali na terenu sa općinskim uposlenicima i pomagali građanima.

Podsjećamo, Udruženje „Generacija“ u okviru programa ReLOaD kojeg provodi UNDP, a finansiraju Evropska unija i Općina Stari Grad, trenutno realizuje projekat "Prevencija i edukacija osoba treće životne dobi za vrijeme pandemije COVID-19", u starogradskim mjesnim zajednicama. Projekat je najviše usmjeren na osobe sa teškim oboljenjima i koji žive sami, a prethodno su odabrani od strane sekretara mjesnih zajednica. Takvim osobama vrši se dodjela paketa sa raznovrsnom medicinsko-higijenskom opremom i proizvodima.