Image

U subotu jubilarno 100. izvođenje monodrame „Mora od odmora“ na sceni Centra kulture i mladih

Javna ustanova Centar kulture i mladih Sarajevo, čiji je osnivač Općina Centar, u subotu 10. februara 2018. godine organizira jubilarno 100. izvođenje urnebesne monodrame „Mora od odmora“, koju igra bosanskohercegovački glumac mlađe generacije Rijad Gvozden. Predstava će biti održana u velikoj sali Centra kulture i mladih u Jelićevoj 1 sa početkom u 20 sati.

Gvozden u monodrami tumači čak devet likova, od uloge muža, oca i supruge, do prodavača s Jadrana. „Mora od odmora“ ne sadrži vulgarnosti, originalna je i atipična.

Monodrama predstavlja humorističnu ispovijest supruga koji se vratio s mora tri puta umorniji nego što je bio kad je krenuo na odmor. Na beskrajno duhovit način ispričana je priča o odmoru koji se kroz prizmu supruga i oca pretvara u svoju suprotnost, umor, znoj i patnju. Komični konflikti supružnika zbog suvišnih krpica, različitih interesovanja, trošenja novca, istinski će nasmijati publiku. Suprug i otac štedi svaku marku, na odmoru se osjeća kao na baušteli, gunđa, ali i izvršava obaveze. Monodrama obiluje sa mnogo detalja koji su prisutni na godišnjem odmoru, duhovitih originalnih poređenja. Konačni ishod je potreba za odmorom nakon odmora.

Autor teksta i režiser je Esmir Salihović, kostimografiju i scenografiju potpisuje Elmedina Salihović, a grafički dizajn Majo Pavlović.
Press druženje sa Rijadom Gvozdenom je u petak, 9. februara 2018. godine u 11 sati u Jelićevoj 1.