Image

‘Moj dida je pao s Marsa’ konačno stiže u bh. kina

‘Moj dida je pao s Marsa’, prvi naučno-fantastični film za djecu snimljen u poslijeratnoj regionalnoj kinematografiji, konačno stiže u kina širom Bosne i Hercegovine.

U nastajanju ovog filma sudjelovali su koproducenti iz sedam zemalja, među kojima je i ugledna bosanskohercegovačka agencija Fabrika uz podršku Fondacije za kinematografiju Bosne i Hercegovine.

Kroz fantastičnu avanturu djevojčice Une i robota Dode, koji imaju manje od 24 sata kako bi spasili njenu djelimično vanzemaljsku porodicu, šalje se univerzalna poruka o životnoj snazi ljubavi.

Na platna u Bosni i Hercegovini ovaj porodični film stiže 21. marta u distribuciji 2iFilma. Bit će to prilika ne samo za djecu, već za sve koji nisu izgubili maštu, da uplove u neobičnu priču koja slavi prijateljstvo, ljubav i požrtvovanost.  

U glavnoj ulozi debitira 12-godišnja Lana Hranjec, a osim nje tu su i nagrađivani hrvatski glumac Ozren Grabarić, koji se u filmu pojavljuje samo glasom, zatim proslavljeni norveški glumac Nils Ole Oftebro, te slovačka komičarska zvijezda Petra Polnišova.

Film je još u razvojnoj fazi osvojio nagradu Prime4Kids&Family Award za najbolji projekt za djecu. Film u režiji Marine Andree Škop i Dražena Žarkovića već je dobio sjajne kritike, pa tako ugledni filmski kritičar Nenad Polimac piše „Palac gore za neobično osvježenje kino repertoara“.

Naučno-fantastični film za djecu, 'Moj dida je pao s Marsa' već je prikazan na istaknutim festivalima u Belgiji (JEF), Kanadi (FIFEM) i Hrvatskoj (KinoKino), a pred kraj mjeseca odlazi i u švedski Malmö na festival BUFF.

Prema motivima priče Moj dida je vanzemaljac Irene Krčelić, scenarij su napisali Pavlica Bajsić i Branko Ružić. Film su producirale Darija Kulenović Gudan i Marina Andree Škop iz zagrebačkog Studija dim s partnerima iz Bosne i Hercegovine, Češke, Slovačke, Slovenije, Luksemburga i Norveške.

Pogledajte trailer: https://bit.ly/2SQSc2Z