Image

Mladi gotovo nezainteresovani za zanate, a potražnja za zanatlijama sve veća

Mladi iz Bosne i Hercegovine svake godine sve više upisuju gimnazije i druge škole četvrtog stepena. Interesa za izučavanje zanata gotovo da nema, iako je sve veća potražnja za zanatlijama. Nositelji obrazovanja u BiH tvrde da su upisne politike u srednje škole usklađene s potrebama tržišta rada, ali mladi nemaju interesa za deficitarna zanimanja.

Kantonalne vlade svake godine donose planove upisa učenika u prve razrede srednjih škola te kriterije za prijem učenika. Jedan od osnovnih kriterija je broj maturanata osnovnih škola te pregled stanja nezaposlenih osoba sa završenom srednjom školom iz evidencije službi za zapošljavanje.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo je u prethodne dvije godine stipendiralo određeni broj učenika koji su upisali trogodišnje srednje škole deficitarnih zanimanja, čime su popunili zanimanja trećeg stepena u maksimalnom procentu. Za ovu namjenu u školskoj 2016/2017. godini izdvojene su 154.000 KM, a u školskoj 2017/2018. godini 105.000 KM.

"Naša namjera je stipendirati učenike koji upisuju deficitarna zanimanja i u školskoj 2018/2019. godini. Prethodnih godina stipendirani su srednjoškolci za zanimanja rasadničar, stolar, moler-farbar, keramičar-podopolagač, mehaničar šinskih vozila, zavarivač, operator na CNC mašinama, limar, zavarivač, rukovalac građevinskim i pretovarnim mašinama, autolakirer, plinski i vodoinstalater, obućar, bravar, elektromehaničar, elektroenergetičar, mesar i mljekar", kazali su iz Ministarstva obrazovanja KS.