Image

Manje od 10 posto odraslih u BiH učestvuje u nekom obliku obrazovanja

Manje od deset posto odraslih u Bosni i Hercegovini učestvuje u nekom obliku formalnog ili neformalnog obrazovanja, rezultati su ankete o obrazovanju odraslih koju je prvi put u našoj zemlji sprovela Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine u saradnji sa entitetskim zavodima.

Anketa je pokazala da je 8,7 odsto ispitanika od 25 do 64 godine života učestvovalo u nekom obliku formalnog ili neformalnog obrazovanja, dok to nije učinilo 91,3 odsto, saopšteno je iz Agencije za statistiku.

U formalnom obrazovanju učestvovalo je 2,2 odsto, u neformalnom obrazovanju 6,9 odsto, dok je znatno veći dio ispitanika, njih 74,7 odsto, imalo namjeru za sticanje znanja u okviru svakodnevnih aktivnosti, odnosno informalnim učenjem.

Formalno i neformalno obrazovanje najviše je bilo zastupljeno kod ispitanika od 25 do 34 godine i kod ispitanika sa završenim visokoškolskim obrazovanjem.

Od ispitanika koji su učestvovali u neformalnom obrazovanju, 83 odsto su bili zaposleni.

Od 74,7 odsto ispitanika koji su učestvovali u informalnom učenju, gotovo podjednako su učili od člana porodice, prijatelja ili saradnika, iz štampanih materijala ili uz pomoć računara.

Od svih ispitanika, barem jedan strani jezik govori 39 odsto.