Image

Mališani uživali na Danu dječije radosti na Trgu oslobođenja-Alija Izetbegović

Trg oslobođenja u Starom Gradu danas je bio najveselije mjesto u gradu gdje su se okupile stotine mališana uživajući u Danu dječije radosti koji je oranizovan za njih. Općina Stari Grad je ovim cjelodnevnim programom za osnovce, ali i djecu mlađeg uzrasta, završila program obilježavanja Dana Općine.

Dan dječije radosti počeo je Festivalom košarke u organizaciji Košarkaškog kluba BBY (Bosnian Basket Youth). Vesela povorka mladih košarkaša defilovala je ulicama Ferhadija i Gazi Husrev-begova i nazad do Trga oslobođenja-Alija Izetbegović gdje su se igrali mečevi. Osnovci iz Starog Grada odigrali su posljednje kolo minibasket lige i borili se za medalje i pehare. Ove godine najviše uspjeha imali su košarkaši OŠ“Hamdija Kreševljaković“ kojima je pripalo prvo mjesto, te osnovci iz OŠ“Edhem Mulabdić“ i  OŠ“Vrhbosna“ koji su završili na drugom i trećem mjestu.

Pehare najboljim ekipama je u ime Općine Stari Grad uručila Alma Destanović, sekretar organa državne službe. Destanović je čestitala mališanima i poželjela im da se i ubuduće bave sportom, izrastu u dobre ljude i kvalitetne sportiste u čemu će ih svakako i ubuduće podržavati Općina Stari Grad.

Kako je kazao direktor kluba BBY Admir Sakoč, sve je proteklo u najboljem redu i već razmišljaju o trećem festivalu košarke. „Ovo je naš drugi košarkaški festival i odigrali smo završnicu minibasket lige, te dobili konačan plasman osnovnih škola. Želja nam je da ovaj događaj preraste u tradiciju,“ kazao je Sakoč. Učesnicima u projektu uručene su zahvalnice.

Uporedo sa Festivalom košarke, djevojčice i dječaci predškolskog uzrasta, kao i prvačići uživali su u druženju sa popularnim maskotama PJ Masks. Za njih je upriličena i interaktivna predstava „Pomagajte doktore, lutke naše izliječite“, te brojne zabavne igre sa animatorima. Mališani su plesali pačiji ples, igrali limbo i pjevali popularne dječije pjesmice Baby Shark, A Ram sam sam, Kad si sretan ti udari dlan o dlan i druge. Druženje je završilo slikanjem sa njihovim omiljenim maskotama.

Program obilježavanja Dana Općine Stari Grad trajao je od 02-10.maja u okviru kojih su održani brojni sadržaji prilagođeni svim uzrastima i generacijama.