Image

Ljepote Turske u Starom Gradu

Program obilježavanja Dana Općine Stari Grad ponudio je i jedinstvenu izložbu fotografija „Turska kroz oči jednog arhitekte“ autorice Amele Kulaglić. Izložba je danas otvorena u prostorijama Kulturnog centra Yunus Emre, u ulici Mula Mustafe Bašeskije 31/a i bit će otvorena do 10. maja.

Arhitektica Amela Kulaglić, ujedno i pomoćnica načelnika Općine Stari Grad za urbanizam, je svoju fasciniranost osmanskom arhitekturom prikazala na tridesetak vrlo profesionalnih fotografija koje su stvarane u posljednjih deset godina na više lokacija u Turskoj. „Osmanski arhitekti su, pored svojih remek djela, na savršen način ta ista uklopili u već postojeće arhitektonske građevine, a koja su ostavština nekih drugih svjetskih civilizacija, i to je zaista fascinatno“, kazala je Kulaglić. Na fotografijama su prikazane ljepote Istanbula, Kapadokije, Kemera, Antalije, ali i Starog Grada: „S obzirom da je danas 02. maj, Dan Općine Stari Grad, odlučila sam u postavku izložbe ubaciti i arhitektonske ljepote našeg Starog Grada, koje opet imaju itekako mnogo sličnosti sa osmanskom arhitekturom“, pojasnila je Kulaglić.

Otvorenju su, pored brojnih zvanica, prisutsvovali načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i sekretar organa državne službe Alma Destanović, koji nisu krili oduševljenje viđenim. „Ove fotografije su zaista jedno umjetničko djelo i predstavljaju kulturu građenja u nekadašnjem Osmanskom carstvu, kojeg smo bili dio skoro 500 godina. Gledajući strukturu naših mahala i mahala u turskim gradovima, ne vidimo nikakve razlike i to je vrlo interesantno“, poručio je načelnik Hadžibajrić, kome je i pripala čast da otvori ovu izložbu. Nakon ove izložbe autorica i arhitektica Amela Kulaglić planira prikazati u Istanbulu fotografije gradova i građevina iz Bosne i Hercegovine.