Image

KUD BAŠČARŠIJA vrši upis novih članova u sekcije

KUD BAŠČARŠIJA vrši upis novih članova u sekcije:

  • FOLKLORNI ANSAMBLI
  • NARODNI ORKESTRI
  • DJEČIJI FOLKLORNI ANSAMBLI
  • ŽENSKI VOKALNI ANSAMBL „DUNJE“
  • MUŠKI VOKALNI ANSAMBL „ZORA“
  • VOKALNI SOLISTI

Kulturno-Umjetničko Društvo „Baščaršija“ od 1994. godine nastavlja tradiciju KUD „Miljenko Cvitković“ koje je osnovano 18.01.1947. godine.  Svoje djelovanje i aktivnosti od 1964. godine obavlja u svojim vlastitim prostorijama, ulica Jelića broj 1, koja se nalazi blizu Baščaršije jezgru materijalne i duhovne kulture grada Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Kao jedino društvo u Općini Stari Grad 1994. godine uzima karakteristično i prepoznatljivo ime  “BAŠČARŠIJA”.

Široka je lepeza djelovanja ovog društva tokom njegovog sedamdesetdvogodišnjeg trajanja i uvijek uokvirena visokim umjetničkim dometima. Prema mnogim stručnjacima spadalo je i spada među najrazvijenija i najbolja društva u Bosni i Hercegovini, a i šire. Društvo uspješno prezentuje grad Sarajevo i BiH širom bivše Jugoslavije, velikom broju evropskih zemalja, kao i u Aziji i Africi.

Društvo doseže visoke umjetničke vrijednosti, stoga je iz naših redova izrastao veliki broj afirmisanih profesionalnih umjetnika. Sve naše sekcije vode mladi i sposobni ljudi, bivši aktivni članovi našeg Društva obrazovani na seminarima i školama folklora, kao i stručnjaci sa Muzičke Akademije u Sarajevu. Repertoar Društva je sastavljen od pjesmi i igara svih naroda Bosne i Hercegovine, kao i sa područja bivše Jugoslavije. Sve koreografije i scenske postavke su postavljene od strane eminentih koreografa i stručnjaka kao što su: Jelena Dopuđa, Miroslav Miro Šilić, Dunja Rihtman Šotrić, dr.sc. Ivan Ivančan, Haki Shkreli, Ablah Avdović, Vlado Mandičevski, Stojče Karanfilovski, Atanas Kolarovski, Vera Martinčević, Ekrem Čizmić, Izet Starčević, Vinko Babić, Reuf Ibrahimagić i drugi.

Posebno značajan je bio i ostao vaspitno-obrazovni  oblik razvoja kompletnih ličnosti iz redova nekoliko desetina hiljada mladih generacija tokom  trajanja Društva. Društvo je odlikovano brojnim znamenjima: Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva, Prvomajska nagrada, Orden bratstva i jedinstva sa srebrenim vijencem, Priznanje općine Stari Grad i mnoga druga veoma draga priznanja i pohvale, a iz inostranstva donose pobjedničke, zlatne i srebrene trofeje i diplome sa priznatih festivala iz Francuske, Italije, Švajcarske, Turske, Srbije, Grčke, Belgije, Hrvatske, Njemačke, Mađarske, Španije, Poljske, Ujedinjenih Arapskih Emirata i dr. Većina festivala u Evropi nema takmičarski karakter pa ansambl dobija visoka pismena priznanja i pozive za ponovno gostovanje. Sva ova priznanja su draga, ali nama najdraže je priznanje samih članova, brojnih generacija tokom dugogodišnjeg djelovanja Društva. Druženja, čvrsta prijateljstva, sklopljeni brakovi među članovima, njihova djeca i unuci koji su postali članovi u nekim od sekcija Društva je priznanje koje potvrđuje činjenicu da je privilegija i čast biti član ovog uspješnog kolektiva.

Upis i informacije možete dobiti svakim radnim danom od 12:00 do 13:00 i od 19:00 do 21:00h na adresi ulica: Jelića 1 ili Tel/Fax: +387 33 239 696, mobitel: +387 61 560 666, Viber: +387 61 560 666, Whatsapp: +387 61 560 666 ili mail: kudbascarsija@bih.net.ba

Dostupni su i na Facebook-u www.facebook.com/kudbascarsija, kao i na www.kudbascarsija.ba.

UDAHNI TRADICIJU I DOŽIVI SVIJET SA NAMA!!!