Image

Korisnicima javnih kuhinja u Starom Gradu podijeljeno po 200 KM: Uposlenici općin e nosili pomoć na kućna vrata

Povodom teške situacije uzrokovane pojavom virusa korona, općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić naredio je danas hitnu podjelu novčane pomoći ugroženim kategorijama stanovništva. Općinski štab civilne zaštite donio je zaključak o podjeli sredstava u iznosu od pola miliona maraka za ove kategorije, a prethodne sedmice rađeni su spiskovi korisnika na osnovu postojećih baza podataka. Uplate porodiljama i demobilisanim borcima koji primaju samo egzistencijalnu naknadu počet će u ponedjeljak – putem žiro računa. 

 

Kako je od danas zabranjeno kretanje starijih od 65 godina i obustavljen javni prevoz, općinski načelnik je donio odluku da se korisnicima javnih kuhinja iz Starog Grada novčane pomoći odnesu na kućnu adresu. Timovi uposlenika od jutros su na terenu i obilaze adrese i korisnike sa evidencije Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu usklađene sa evidencijama javnih kuhinja.

“Napravili smo deset timova koje čine moji najbliži saradnici i sekretari mjesnih zajednica i rasporedili ih na svih 16 mjesnih zajednica u Starom Gradu, a do podne je obiđeno više od 100 korisnika. Svi su dobili novčanu pomoć od 200 KM za ono što im je neophodno: hranu, lijekove, higijenu. Od ponedjeljka nastavljamo na ovaj način. Pojačat ćemo timove i ubrzati procedure kako bismo stigli do onih najugroženijih i na licu mjesta im pomogli,” kazao je općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić.

Građani su bili iznenađeni današnjim posjetama jer su teško mogli povjerovati da im neko pokuca na vrata i donese pomoć. Među onima koji su obuhvaćeni današnjom akcijom je i Kasim Đozo sa Borija. Živi sam, a mjesečna primanja su mu dovoljna samo za lijekove.

“Živim sam i teško mi je. Mjesečno primam samo 90 maraka pomoći. Imam problema sa kostima, zglobovima, lijekove kupujem…Hranim se u kuhinji Crvenog krsta, ali pošto ne mogu otići jer ne radi javni prevoz, čekam dok mi neko ne donese. Ponekad mi donese sin kad završi s poslom, a to bude tek naveče. Hvala vam na ovoj pomoći, meni je potrebna i baš ste me obradovali,” izjavio je Đozo.

Slično je kazala i Dobrinka Baričanin, sa Mošćanice. “Živim sama otkako mi je muž umro prije 20 godina. Nismo imali djece i nemam nikoga. Sad kad ne radi kombi ne mogu ni otići po hranu u Narodnu kuhinju. Ne mogu da vjerujem da ste mi danas pokucali na vrata i sjetili me se. Hvala vam,” kazala je Dobrinka.

Podjela novčanih pomoći socijalno najugroženijim kategorijama u općini Stari Grad bit će nastavljena u ponedjeljak.