Image

Korisnicima iz Starog Grada uručene novčane pomoći za Kurban-bajram

Nastavlja se podrška pripadnicima boračke populacije u Starom Gradu, a i za ovaj Kurban – bajram uručene su im bajramske hedije. U multimedijalnoj sali Memorijalnog centra Kovači novčanu pomoć danas su dobila 163 korisnika, od toga 100 šehidskih porodica, 40 ratnih vojnih invalida i 23 nezaposlena demobilisana borca, a među njima i pripadnici Udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata (UABNOR).

Hedije su korisnicima uručili načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Samir Muhić. Kako je naglasio načelnik Hadžibajrić, boračka populacija u Starom Gradu podržava se kroz različite vidove davanja i pomoći.

“Ovakva okupljanja organizujemo tri puta godišnje i na simboličan način pomažemo našim borcima i članovima šehidskih porodica uoči velikih praznika," kazao je Hadžibajrić. "Nikad ne smijemo zaboraviti one koji su se borili za ovu zemlju, pogotovo u ova vremena koja su za BiH vrlo teška. Želim vam svima da u zdravlju i rahatluku dočekate predstojeći Bajram. Bajram Šerif Mubarek Olsun, kazao je Hadžibajrić.

Nura Šorlija, majka šehida, danas živi sama na Jarčedolima, ali okružena svojim komšijama i džematlijama. "Izgubila sam muža i sina koji je imao samo 24 godine. Obojica su mi 'otišli' za devet mjeseci i ostala sam sama. Ali, moje džematlije su uz mene i svakog Bajrama prvo mene obiđu," ispričala je ova hrabra majka.

Podijeljena radost dvostruko je veća, pa je tako hediju danas dobila i Janja Grozdanović, borac narodnooslobodilačkog rata, koja ima 88 godina, a kako kaže, partizanima se pridružila toliko mlada da je morala sakriti koliko ima godina."Ja sam rođena u Mostaru i tamo sam se pridružila partizanima, a u Sarajevo sam došla '49.godine kad sam se udala za mog muža, Miroljuba. Vjenčali smo se u Hotelu Evropa. On je bio iz Zaječara, ali je pratio Đuru Pucara i radio za njega, pa je tako došao i u Sarajevo", prisjetila se Janja. Životni put je potom odveo i u Požarevac, pa Mostar, ali je ipak starost dočekala u Sarajevu. Janja je današnjoj podjeli prisustvovala sa saborcem Jusufom Šećerkadićem, a oboje su istakli da im mnogo znači što nisu zaboravljeni.

Članovima šehidskih porodica, ratnim vojnim invalidima i nezaposlenim demobilisanim borcima u Starom Gradu danas je uručena novčana pomoć u ukupnom iznosu od 16.300 KM.