Image

Koncert Kamernog orkestra Sarajevske filharmonije u NPS

U Narodnom pozorištu Sarajevo večeras će, s početkom u 20 sati, biti održan koncert koji će biti jedinstvena prilika za sve ljubitelje klasične muzike da čuju djela iz kamerne muzičke literature, najavljeno je iz Sarajevske filharmonije.

Pored poznatih St. Paul's svite Gustava Holsta i Holberg svite op. 40 Edvarda Griega, pažnju će privući premijerna izvedba u Sarajevu kompozicije Garden of devotion za sopran i gudački orkestar, švedskog kompozitora Rolfa Martinssona. 

Riječ je o ciklusu od pet pjesama, nastalih prema Tagorinoj poemi The Gardener, koje čine kratku priču o neuzvraćenoj ljubavi. Martinssonov muzički jezik čvrsto je tonski i melodijski uz ponekad bujnu orkestraciju koja je savršeno usklađena sa sopranskom linijom.

Kao solista sarajevskoj publici će se predstaviti sopranistica, gošća iz Hrvatske, Ivana Lazar, dobitnice mnogobrojnih nagrada i priznanja za svoj umjetnički rad. Prisutna je na koncertnim podijima zagrebačke muzičke scene kao vrsna interpretatorica barokne muzike, a uporedo s koncertnim nastupima, Ivana Lazar je iznimno aktivna i na opernoj sceni. Orkestar će predvoditi maestra Samra Gulamović.