Image

Koncert austrijskog benda "Die Wandervögel" u sarajevskom Mashu

Austrijska ambasada Sarajevo u saradnji s jazz klubom Club Mash Sarajevoorganizira koncert austrijskog benda Die Wandervögel.

Austrijski world music trio "Die Wandervögel" - "Ptice selice" svojom muzikom oživljava stare, skoro zaboravljene austrijske i njemačke narodne pjesme i jevrejske pjesme na jidišu, od kojih najstarije potiču iz 17. stoljeća. Muzičari komponiraju i vlastite "Bečke pjesme" i adaptiraju poznate kompozicije klasične muzike. Iza sebe imaju tri albuma - "Schenket ein" ("Natočite") iz 2015. godine, "Trüffelräuber" ("Kradljivac tartufa") iz 2017. godine i najnoviji album "An der Rax" ("Na planini Rax"), koji izlazi ove godine. Svojim izvedbama su osvajali publiku širom Evrope, a bilježe nastupe i u Americi. 
Bend čine muzičari Bryan Benner, David Stellner i Raphael Widmann. Bryan Benner je bariton američkog porijekla, koji pored pjevanja svira mandolinu i gitaru. Rano je razvio svoju ljubav prema pjesmama i muzici njemačkog govornog područja. David Stellner je završio studij jazz gitare, nakon čega se u potpunosti posvetio narodnoj i Bečkoj pjesmi. Raphael Widmann se bavi raznim muzičkim stilovima, od rocka do klasične muzike. Rano je počeo svirati violinu i diplomirao je iz oblasti jazz pjevanja.