Image

Kako izgleda gradska uprava najboljeg grada za život?

Izvještaj o kadrovskoj strukturi Grada Beča

Blizu 65.000 uposlenih svaki dan doprinosi tome da Beč bude najbolji grad za život. Izveštaj o osoblju 2017. po prvi put daje uvid u složeni radni svijet Grada Beča. A koliko je širok spektar javnih usluga i aktivnosti, govori to da se uposlenici Grada Beča pobrinu za oko 4,5 miliona posjetilaca Bečkih kupališta, 220.000 socijalnih stanova, 87.000 uličnih stabala ali i za 1.400 km kanalske mreže. Na osnovu podataka iz ovog izvještaja također saznajemo da je prosječna starost službenika 44 godina, kao i to da je broj službenika u periodu od 2015. do 2017. godine opao: čak 72 % uposlenih u 2017. godini je radilo na ugovoru poput onih u privatnom sektoru.

Pored informacija o kadrovskoj strukturi, radnom vremenu, zdravlju osoblja i penzionisanju gradskih službenika, u izvještaju se mogu vidjeti pregled mjera za razvoj kadra Grada Beča - od obuke i daljeg obrazovanja do međunarodne razmjene znanja. A lični portreti uposlenika približit će radnu svakodnevnicu onih koji svakodnevno osiguravaju visok nivo javnih usluga. Svaki radni dan i zadatak u Gradu Beču je drugačiji - klijenti, a samim tim i usluge i servisi su raznovrsni.

Jedna od tema koja je trenutnu u fokusu Grada Beča je svakako digitalizacija. Tehnološka promjena stvara nove mogućnosti, ali i postavlja pitanja vezana za interakciju između ljudi i tehnologije. Iz tog razloga Grad Beč nastoji procijeniti utjecaj promjene tehnologije na samu upravu, a time i na radno okruženje blizu 65.000 zaposlenih i preduzeti odgovarajuće mjere.

Izvještaj o osoblju Grada Beča prvi put je objavljen ove godine, a cilj je predstaviti i učiniti dostupnim za javnost sve aktivnosti uposlenika gradske uprave.