Image

Izložbom “Cankar u stripu” počinju 27. Cankarevi dani

Otvaranjem izložbe “Cankar u stripu”, danas će početi 27. kulturna manifestacija Cankarevi dani, saopćeno je iz Ambasade Slovenije u BiH.

Ovogodišnji Cankarevi dani, koji traju do 25. maja, nude bogat kulturno-umjetnički i obrazovni program, a posebno zanimljiv događaj za mlađu populaciju Sarajeva će biti izložba stripovskih ilustracija “Hlapci – ko angeli omagajo” (Sluge – kad anđeli klonu), po motivima dramskog djela “Sluge” Ivana Cankara.

Sarajevskoj publici će biti predstavljen dio stripovske trilogije koju čine i stripovska izdanja Moj lajf (po motivima Moj život), te Sluga Jernej i pasje pravo (po motivima Sluga Jernej i njegovo pravo).

Prema riječima kustosice Lene Jevnik, kreatori projekta putem programa “Cankar u stripu” na originalan i svjež način žele približiti djelo Ivana Cankara mlađoj publici, od osnovne škole nadalje, a kod odraslih ponovo probuditi želju za čitanjem Cankara u originalu.

Na izložbi u Sarajevu bit će predstavljen i video, koji prikazuje tri veoma različita načina stvaranja stripova troje autora – ne samo likovno, već i tehnološki, upotrebom odnosno ne-upotrebom savremene tehnologije u likovnom stvaralaštvu.
Originalni stripovski paneli Damijana Stepančića “Sluge – kad anđeli klonu” prikazuju ovo drugo, jer Stepančić sve, uključujući i rečenice u oblačićima, crta rukom.

Adaptaciju originalnog dramskog teksta potpisuje Andrej Rozman Roza, koji je osavremenio stare izraze, te uveo dva anđela kao sporedne likove koji komentarišu događaje po uzora na Wendersove anđele.

Ivan Cankar je dramu “Sluge” napisao za vrijeme svog dvomjesečnog boravka u Sarajevu u jesen 1909. godine, objavljena je u Ljubljani 1910., a prvi put je prikazana tek godinu nakon njegove smrti u Trstu. Danas je to najizvođenije slovenačko dramsko djelo.

Izložba će biti otvorena do 9. maja, a obilazak je moguć uz obaveznu rezervaciju na kontakt telefon Slovenskog društva Cankar.

Manifestacija počinje u 18 sati u Ambasadi Slovenije.