Image

I ovog Bajrama hedije za boračku populaciju u Starom Gradu

Porodicama šehida, demobilisanim borcima i ratnim vojnim invalidima u Starom Gradu i ove godine su uoči ramazanskog Bajrama podijeljene prigodne novčane donacije. Donacije u iznosu od 100 KM dobilo je 100 šehidskih porodica, 30 ratnih vojnih invalida i 20 demobilisanih boraca.

Korisnicima donacija obratio se općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić kazavši da su izdvajanja za boračku populaciju u općini Stari Grad kontinuirana. „U proteklih deset godina izdvojili smo preko četiri miliona konvertibilnih maraka za različita davanja boračkoj populaciji: hedije za Bajrame i Dan Općine, finansiranje rada boračkih udruženja, stipendiranje učenika i studenata iz porodica boračke populacije,“ kazao je Hadžibajrić. Dodao je da se ova kategorija stanovništva ne smije zaboraviti, a posebno oni koji su dali svoje živote za domovinu. „Nažalost, ponekad imam dojam da pomalo zaboravljamo obići šehidska mezarja. Ne čekajte Dan šehida, neka nam obilazak mezara počne već danas jer one koji su se borili za ovu zemlju i dali svoje živote za nju, ne smijemo nikad zaboraviti,“ kazao je Hadžibajrić koji je na kraju obraćanja svima čestitao Bajram.

Donaciju je danas dobio i demobilisani borac Kemo Musić. „Demobilisani sam borac i prvi put primam bajramsku hediju od Općine Stari Grad. Naravno da je bilo kakva novčana pomoć od velike koristi i važnosti znajući za tešku ekonomsku situaciju i vrlo mala primanja. Niko od nas demobilisanih boraca nije išao u odbranu naše zemlje da bi to poslije naplaćivao, ali je vrlo lijepo kada se država sjeti ove kategorije društva na ovaj način,“kazao je Husić.

Fadila Prazina je supruga ratnog vojnog invalida koja je danas u njegovo ime preuzela donaciju. „Supruga sam ratnog vojnog invalida, i zbog njega mi ova hedija mnogo znači, jer je to znak da nije zaboravljen. Čak i poziv na druženje ima veliko značenje, a pogotovo dodjela hedije. Koristim priliku da se zahvalim načelniku Hadžibajriću koji ovu hediju dodjeljuje mnogim porodicama iz Starog Grada. Bajram uvijek obilježavamo u krugu naše porodice,“ kazala je Fadila.

Podjeli hedija prisustvovao je i predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Samir Muhić koji je pozdravio prisutne, te im čestitao predstojeći Bajram.

Općina Stari Grad Sarajevo porodicama šehida, ratnim vojnim invalidima i demobilisanim borcima novčane hedije dijeli tri puta godišnje, povodom Bajrama i Dana Općine Stari Grad 02. maja.