Image

Gvatemala: Više od 100 mrtvih u erupciji vulkana, obustavljena potraga za nestalima

U erupciji vulkana Fuego u Gvatemali poginulo je 109 ljudi, a više od 200 se vode kao nestali, saopštili su zvaničnici te zemlje. Spasioci su obustavili potragu za preživjelima, 72 sata nakon što je vulkan eruptirao.

Državna agencija za katastrofe saopštila da su loši klimatski uslovi, jaka kiša i još uvijek vruć vulkanski materijal učinili potragu veoma opasnom za spasioce.

Zvaničnici navode da su male šanse da u pepelu, blatu i ruševinama ima preživjelih, prenosi AP.

Tužilaštvo u Gvatemali pokrenulo je istragu o tome da li je poštovan protokol, uzevši u obzir da su mnogi stanovnici imali veoma malo ili nimalo vremena za evakuaciju.

Erupcija se dogodila u nedjelju, kada je vulkan koji se nalazi 35 kilometara jugozapadno od glavnog grada Gvatemale izbacivao lavu i pepeo. Vulkan je izazvao pustoš u selima na njegovim obroncima.

Jaka eksplozija u krateru vulkana u utorak uveče izazvala je novu paniku među stanovnicima, koji su se vratili u svoja sela. Spasioci, policija i vojska također su bili primorani da napuste to mjesto, a u srijedu im je dozvoljeno da nastave potragu za nestalima u takozvanoj nultoj zoni kod vulkana.

Erupcija je najviše pogodila ruralne zajednice u blizini vulkana i kolonijalni grad Antigvu, najznačajniju turističku lokaciju u zemlji.

Vulkan nazvan Volkan de Fuego, odnosno Vatreni vulkan, visok je 3.763 metra.

Katastrofa je na raznim nivoima pogodila ukupno 1,7 miliona stanovnika Gvatemale.