Image

Građanima starijim od 65 godina dostavlja se hljeb na kućne adrese

Stanovnicima općine Stari Grad koji imaju više od 65 godina i nije im dozvoljen izlazak iz njihovih domova, kao mjera predostrožnosti od zaraze virusom korona, svakog drugog dana dostavlja se hljeb na kućne adrese. U evidenciji Službe za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica je znatan broj ovakvih slučajeva, ali ukoliko imate podatke da u vašoj blizini žive stare osobe kojima nije dozvoljeno napuštanje kuća, ili oni koji žive sami i zbog bolesti ne mogu izlaziti, pozivamo vas da podatke dostavite Operativnom centru civilne zaštite na broj 033 282 336.

Sve je više onih koji, vođeni primjerom Općine Stari Grad i općinskog načelnika mr Ibrahima Hadžibajrića, žele da se uključe u pružanje pomoći stanovnicima Starog Grada u borbi protiv opakog virusa i suočavanju sa svim problemima koji su nastali na terenu. Upravo ovo je primjer toga jer akciju podjele hljeba provode Općina Stari Grad Sarajevo, MBA Centar- Slatko&slano, te imami i članovi Mreže mladih Stari Grad Medžlisa Islamske zajednice.

Restoran Slatko&slano, kao dio respektabilne kompanije MBA Centar koja proizvodi specijalne vrste hljeba, daje svoj doprinos proizvodnjom raževog, upakovanog hljeba. Na adrese korisnika iznad 65 godina starosti hljeb donose uposlenici Općine Stari Grad, imami i članovi Mreže mladih Stari Grad Medžlisa Islamske zajednice.

Inače, brojne su mjere koje se, nalogom Općinskog štaba CZ Stari Grad i komandanta Štaba mr Ibrahima Hadžibajrića, provode u Starom Gradu kako bi se građanima olakšala svakodnevnica u vremenu pandemije korona virusa, sa posebnima akcentom na pomoć starim i bolesnim osobama te onima kojima nije dozvoljen izlazak iz kuće. Za pomoć osobama treće životne dobi angažovan i Centar za promociju i unapređenje zdravlja „Generacija“ koji po potrebi ovim licima donose kućne potrepštine ili propisane terapije, ali i pakete sa gelovima za smanjenje bolova, zaštitne rukavice i trakice za mjerenje glukoze. U pomoć starim osobama, 65+ u Starom Gradu, kao i korisnicima javnih kuhinja uključeni su i volonteri Crvenog križa Stari Grad.