Image

Godišnjica najtužnijeg dana u historiji FK Željezničar

Na današnji dan, 24. aprila 1985. sarajevski Željezničar je na svojoj Grbavici odigrao revanš susret polufinala Kupa UEFA protiv mađarskog Videotona. Završilo je 2:1, a samo 120 sekundi dijelilo je “Plavi tim“ od odlaska u finale i susreta sa velikim Real Madridom. To je i danas najveći uspjeh jednog bosanskohercegovačkog kluba na ovoj razini.

Pošto je prvi polufinalni susret, koji je igran 10. aprila 1985. u Szekesfehervaru završio 3:1 za domaće, Želji je kući trebala pobjeda od dva gola razlike – bez primljenog gola. I imao je Željo vodstvo 2:0, – golovima Bahtića i Ćurića i time osiguran prolaz u finale, ali svega dva minuta prije kraja utakmice nastao je muk na tribinama.

Sve je pokvario bek gostiju – Joszef Csuhay koji je pogodio mrežu Škrbe iz jedne bezazlene akcije i tako utišao tridesetak hiljada domaćih navijača. Time su za sva vremena srušeni snovi zaljubljenika plave boje o velikom finalu.

Željezničar je u sezoni 1984/1985. imao sjajnu ekipu, a protiv Mađara su igrali: Škrba, Berjan, Baljić, Šabanadžović, Čapljić, Komšić, Bahtić, Škoro,
Ćurić, (Čilić), Baždarević, Samardžija, ali vjerovatno najjače oružje tima iz “Doline ćupova“ bio je tadašnji šef stručnog štaba – Ivica Osim.

Podsjetimo “Plavi“ su na putu do polufinala izbacili bugarski Sliven (ukupno 5:2), švicarski Sion (3:2), rumunsku Universitateu (4:2) i Dinamo iz
Minska (3:1).

U finalu Videoton je poražen od Real Madrida sa ukupnih 1:3.