Image

FRANCK BARISTIČKO TAKMIČENJE - OD ZRNA DO ŠOLJICE

Baristi iz Bosne i Hercegovine takmičit će se u pravljenju najbolje kafe, u okviru Franck barističkog takmičenja, 20. marta na Sarajevo Coffee Festu. Takmičenje je ujedno i kvalifikacija za veliko regionalno finale, koje će se održati u mjesecu oktobru u Zagrebu.

Kvalifikacijsko takmičenje u dvije faze će testirati sposobnost barista da u roku od pet minuta pripreme četiri identična napitka na bazi espressa, nakon čega najbolji prolaze u odlučujući krug, gdje u roku od tri minute moraju pripremiti tehnički savršenu šoljicu cappuccina, koristeći Latte Art tehniku.

Stručni žiri će se u ocjenjivanju takmičara voditi  pravilima Specialty Coffee Association (SCA), krovne međunarodne stručne organizacije koja okuplja sve učesnike u industriji kafe.

Nakon Bosne i Hercegovine i Slovenije, slijede kvalifikacije u Hrvatskoj, a na finalu regionalnog takmičenja deset najboljih barista iz regije dobit će priliku demonstrirati svoje znanje, vještine, ali i kreativnost u pripremi espressa i ostalih napitaka od kafe.

I ovogodišnje takmičenje, treće po redu, bit će edukativnog karaktera i ima za cilj promovisati zvanje bariste i umjetnost pravljenja savršene kafe.

Takmičenje barista počinje u 13:00 sati.