Image

Dvorac Schönbrunn posjetilo preko 3 miliona ljudi

Najvažnije kulturno blago Austrije i najposjećenija turistička atrakcija

Dvorac Schönbrunn u Beču, nekadašnja rezidencija habsburških vladara, jedna je od najvažnijih kulturnih spomenika u Austriji i jedna od glavnih turističkih atrakcija u Beču. Prošle godine ga je posjetilo preko 3.978.000 ljudi, a kulturno i poduzetničko društvo "Schloß Schönbrunn" koje upravlja dvorcem Schönbrunn, Zbirkom imperijalnog namještaja (Hofmobiliendepot), muzejom carice Elizabete (Sisi Museum) kao i dvorcima Hof (Schloss Hof) i Niederweiden (Schloss Niederweiden), ostvarilo je prihode od rekordnih 63 miliona eura.

Što se tiče sadržaja izložbi u 2018. godini, fokus je bio na 100 godina Republike Austrije kao i sudbina habsburškog nasljeđa. Nakon Prvog svjetskog rata i raspada Monarhije u Beču je 12. novembra 1918. proglašena Republika Austrija, a Beč je 1922. godine postao i jedna od austrijskih saveznih zemalja.

Dvorac Schönbrunn ima 1.441 prostorija različitih veličina. U dvorcu se također nalazi i pozorište koje je otvoreno 1747. godine. Danas služi za obuku studenata glume i opere, ali i za predstave. Važan dio dvorca predstavlja i zoološki vrt Tiergarten koji je osnovan 1752. godine i predstavlja najstariji zoološki vrt na svijetu.

Dvorac, park sa brojnim fontanama i figurama kao i najstariji zoološki vrt Tiergarten, uvršteni su 1996. godine na popis svjetske kulturne baštine UNESCO-a.