Image

Donatorska izložba umjetničkih djela sa Međunarodne likovne kol onije: „Moj bijeg u slobodu“ (2013.-2019.)

JU Muzej „Alija Izetbegović“ u saradnji sa Gradskom upravom Sarajevo  i Gradskom Vijećnicom Sarajevo organizira prodajnu izložbu umjetničkih djela sa Međunarodne likovne kolonije “Moj bijeg u slobodu” koja se održava već sedmu godinu zaredom u Počitelju. Kolonija je simbolično nazvana po istoimenom književnom djelu prvog predsjednika Bosne i Hercegovine. Ove godine, odabrana djela iz fundusa Muzeja, koja su nastala u okviru likovne kolonije, biće izložena na donatorskoj izložbi  u Gradskoj vijećnici Sarajevo 02.12.2019. u 18h.

Ono što čini ovu izložbu posebnom jeste njen izuzetno humanitarni karakter, jer sav prihod od prodaje likovnih djela bit će doniran Udruženju „Srce za djecu oboljelu od raka“ za nabavku knjiga za biblioteku u Roditeljskoj kući.  

Brige o djeci oboljeloj od raka tokom njihovog liječenja u bilo kojem pogledu ne manjka. Pored brige da im se njihov put ka izlječenju što više olakša brinemo i o njihovim socijalnim i intelektualnim potrebama. Stoga je bitno da potičemo njihovu kreativnost i maštu, a kako bolje to učiniti nego kroz knjige. Kroz knjige im možemo otvoriti nove svjetove te ima vratiti djelić izgubljenog djetinjstva, narušenog teškom borbom.