Image

Dom naroda Parlamenta BiH o prijedlogu izmjena izbornog zakona

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) trebalo bi danas da odluči o zahtjevu Predstavničkog doma da po hitnom postupku bude razmatran Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, kojim se predviđa skeniranje glasačkih listića u svrhu utvrđivanja rezultata izbora.

U obrazloženju predloženog zakona navodi se da ručno brojanje glasova, uz sporan kredibilitet i stručnost, otvara širok spektar manipulacija, čime se dovode u pitanje iskazana volja birača, pravičnost izbornih rezultata, a time i samih izbora.

O ovoj tački dnevnog reda Dom naroda je trebalo da raspravlja 26. aprila, ali sjednica tada nije održana zbog nedostatka kvoruma. Na sjednicu je od 15 delegata došlo njih 12, ali nije bilo dovoljno delegata iz hrvatskog naroda.

O izmjenama Zakona o krivičnom postupku

Na dnevnom redu današnje sjednice je i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine u prvom čitanju i po skraćenom postupku, čiji su predlagači delegati iz Kluba hrvatskog naroda s mišljenjem Ustavnopravne komisije Doma naroda.

Ostale tačke dnevnog reda

Dom naroda razmotrit će u drugom čitanju Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u institucijama Bosne i Hercegovine, čija je svrha omogućavanje efikasnije zaštite lica koja prijavljuju korupciju u institucijama Bosne i Hercegovine, ali i svrsishodnija primjena sprovođenja procedura i propisa u vezi sa pokretanjem mehanizama za zaštitu definisanih u Zakonu o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju.

Na dnevnom redu sjednice je i Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture Bosne i Hercegovine u prvom čitanju, kojim se ispravlja neusaglašenost u odredbama zakona koji se odnosi na broj članova u Odboru za žalbe policijskih službenika.

Pred delegatima će se u prvom čitanju naći Prijedlog zakona o radu u institucijama Bosne i Hercegovine, koji se odnosi na zabranu noćnog rada trudnicama od šestog mjeseca trudnoće i majkama djece do dvije godine, kao i na korištenje godišnjeg odmora i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine.