Image

Delegacije Autocesta FBiH i Vlade BPK o početku izgradnje tunela Hranjen

Predstavnici Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i JP Autoceste FBiH sastat će se danas u Goraždu kako bi razgovarali o 190 miliona KM vrijednom projektu, tunelu Hranjen, koji će za pola smanjiti udaljenost između glavnog grada BiH i Goražda.

Rok za izgradnju tunela Hranjen je 36 mjeseci, a već je raspisan tender za prvu fazu izgradnje - proboj tunela i postavljanje podgrade, što je ujedno i najznačajniji i najzahtjevniji dio izgradnje ovakvog objekta. Cijena izgradnje u prvoj fazi je 70 miliona KM.
Kako je saopćeno iz JP Autoceste FBiH, izgradnja tog tunela predstavlja historijski projekt za Goražde jer će se cestovna udaljenost grada na Drini i Sarajeva sa sadašnjih 95,6 smanjiti na 56 kilometara. S obzirom na kvalitet nove trase, vožnja između Sarajeva i Goražda će trajati svega 45 minuta, umjesto dosadašnjih sat i pol.
U delegaciji JP Autoceste FBiH, koju će predvoditi direktor Adnan Terzić, bit će izvršni direktor za projektovanje i građenje Jasmin Bučo, te izvršni direktor za ekonomsko-finansijske poslove Ivica Ćurić, dok će uz premijera BPK Goražde Emira Okovića domaćine predstavljati ministri iz kantonalne vlade i rukovodstvo Skupštine, saopćeno je iz Press službe JP Autoceste FBiH.