Image

Danas je Svjetski dan slobode medija

Danas se obilježava Svjetski dan slobode medija, dan kada se slave osnovni principi slobode medija, te odaje počast novinarima koji su izgubili život radeći svoj posao, a u Bosni i Hercegovini je svake godine sve lošija situacija, te su novinari nerijetko meta verbalnih, ali i fizičkih napada.
Nezavisni, slobodni i pluralistički mediji garantuju transparentnost, odgovornost i vladavinu prava.

Zaštitu novinara i borbu protiv nekažnjavanja utvrdila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija odlukom u novembru 2013. godine. Tom odlukom pozvane su zemlje da spriječe nasilje protiv novinara, da suzbijaju nekažnjavanje počinitelja i da doprinose razvijanju slobodnog i sigurnog okvira za rad novinara.

Drugi novembar je tom odlukom postao Međunarodni dan za okončanje nekažnjivosti zločina protiv novinara.

Evropska Unija u maju 2014. godine proglasila je orjentacije o obavezi država za obranu i osiguranje slobode izražavanja i pluralizma medija, te za borbu protiv nasilja i prijetnji novinarima.Savjet Evrope u decembru 2015. godine uspostavio je platformu za prikupljanje informacija o napadima na novinare.


Povodom Svjetskog dana slobode medija, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić čestitao je novinarima, urednicima i vlasnicima medijskih kuća i novinarskim udruženjima u BiH 3. maj – Dan slobode medija sa željom da njeguju visoke standarde profesionalnog, odgovornog i nepristranog novinarstva.