Image

Danas je Svjetski dan jaja

Za kuhinje velikih ustanova Grad Beč nabavlja samo ekološka jaja

Svjetski dan jaja obilježava se drugog petka u oktobru. Cilj ovog obilježavanja je skrenuti pažnju na zdravstvene prednosti jaja u ishrani. Svjetski dan jaja pokrenula je Međunarodna komisija proizvođača jaja 1996. godine u Beču.

Godišnje se u Austriji pojede 250 jaja po osobi, bilo za doručak ili u prerađenom obliku, što odgovara broju jaja koja jedna kokoš godišnje snese. Od 2004. godine na snazi je obavezno označavanje jaja o porijeklu i kvalitetu jaja.

Grad Beč isto obilježavanje osim za jaja u ljusci zahtijeva i kod prerađenih jaja, jer se često za proizvode koji sadrže jaja koriste ona dobivena iz masovnog uzgoja u kavezima i iz zemalja koje nemaju standarde za držanje kokoški.

Proizvođači jaja dobivenih iz ekološkog slobodnog uzgoja od Grada Beča imaju određene beneficije. To je program „Ekološka kupovina“ za nabavke Grada Beča. Zbog toga Beč jaja iz ekološkog uzgoja nabavlja za sve velike kuhinje kao što su Bečko udruženje bolnica KAV ili starački domovi.