Image

Borcima iz Starog Grada sanirani stambeni objekti

Boračke porodice iz Starog Grada spremno dočekuju ovu zimu zahvaljujući sanaciji njihovih stambenih jedinica koju su omogućili Općina Stari Grad Sarajevo i Ministarstvo za boračka pitanja KS. Dvanaest porodica iz evidencije Općine Stari Grad koji su zatražili pomoć pri sanaciji kuća dobit će nove krovove, fasade, ili unutrašnje uređenje objekata, a dosad je završena sanacija šest kuća.

Projekat se realizuje na osnovu Sporazuma o finansiranju radova na individualnim stambenim objektima boračke populacije sa područja općine Stari Grad Sarajevo potpisanog između Ministarstva za boračka pitanja KS i Općine Stari Grad Sarajevo, vrijednog 100.000 KM.

Općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić u pratnji pomoćnika ministra za boračka pitanja KS Osmana Smajlovića i sekretarke Ministarstva Belme Adilović obišao je danas dvije porodice kojima su urađeni novi krovovi.

Fikreta Katkić je majka demobilisanog borca kojoj je saniran krov i urađena fasada na kući u ulici Safvet bega Bašagića. Njen sin je inače bio maloljetni borac i nalazi se na dugogodišnjem liječenju, a Fikreta ima minimalna primanja. Kuću je napravila prije 40 godina, a osim 'zuba vremena' i ratnih oštećenja, krov je dodatno bio urušen od obližnjeg stabla kruške koje je palo na njega.

„Da ste došli prije desetak dana vidjeli biste kako je to bilo. Bilo strašno, ne mogu vam dočarati, krov uništen, fasadu nisam imala, tu su bile daske na zidovima, u vlastitoj kući mi je bilo hladno. Sad ću mirna dočekati zimu. Ostala sam bez teksta kad sam saznala da će mi sanirati kuću, ispričala je Fikreta. Kazala je da duguje ogromnu zahvalnost Općini i Ministarstvu . „Hvala načelniku Hadžibajriću on je ponos Starog Grada,“ kazala je.

U Gornjim Čebedžijama živi demobilisani borac Senad Bilić. Otac je dvije kćerke, jedna je studentica Filozofskog fakulteta, a druga je treći razred Zubotehničke škole. Dobre su učenice, i već treću godinu stipendistice su Općine Stari Grad. Zahvaljujući sanaciji i njihova kuća je ugodnija za život.

 „Dobili smo novi krov. Bio je skroz uništen još od rata, sve je prokišnjavalo i sa strahom smo dočekivali zimu. Sad je urađeno vrhunski. Sve je zatvoreno, grijanje je puno bolje, toplota nigdje ne ide. Veliko hvala svima koji su pomogli da dobijemo ovu pomoć,“ kazao je Senad.

Općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić istakao je da je mišljenja kako su borci koji su proveli cijeli rat na linijama oko Sarajeva, najčešće nepravedno ostali uskraćeni za pomoć, a pored njih veoma je izražen i problem socijalno ugroženih lica koja nemaju adekvatne uslove stanovanja.

„Imamo socijalnu kategoriju s jedne strane i boračku s druge strane. Ova druga je bila dosta zapostavljena i zaboravljena. U posljednjih deset godina nastojimo toj kategoriji pomoći i sanirati domove, tako da je Općina dosad pomogla sanaciju više od 200 objekata,“ kazao je Hadžibajrić. Dodao je da je predložio ministru za boračka pitanja KS Ismiru Juski da se uključe kako bi što više objekata bilo sanirano, te da su veoma brzo postigli dogovor. „Dogovorili smo se za svega nekoliko minuta da Ministarstvo ove godine izdvoji sredstva za boračku kategoriju koji do sada nisu dobijali pomoć, a Općina za socijalne kategorije i tako je i bilo.“ Inače, prethodnih mjeseci Općina Stari Grad je sanirala stambene jedinice osam porodica iz socijalno ugroženih kategorija koji su također dobili krovove, stolariju, fasade ili unutrašnje uređenje.

Pomoćnik ministra za boračka pitanja Osman Smajlović kazao je da će se pomoć boračkoj kategoriji nastaviti sve dok bude postojala potreba za tim.“ Danas smo obišli dvije porodice i zaista je divno vidjeti ljude nasmijane i znati da ste vi imali uticaja na njihovu sreću. Želim im svima lijepo zdravlje i svakako topliju zimu u njihovim saniranim domovima i dok god bude potrebe mi ćemo biti tu i pomagati,“ kazao je Smajlović.