Image

Bečki gradonačelink Michael Ludwig o izmiještanju Centralnog europskog univerziteta u Beč

Centralni europski univerzitet seli iz Budimpešte u Beč

Centralni europski univerzitet (CEU) jucer je ujutro (3.12., op.p) u Budimpešti obznanio svoje konačno izmiještanje u Beč. To znači da će svi novi studenti sljedeću akademsku godinu 2019/2020 početi u Beču.

"CEU nije olako donio odluku o napuštanju Budimpešte. Stoga je sada još važnije prirediti srdačnu dobrodošlicu ovom renomiranom i istovremeno socijalno orijentiranom Univerzitetu. Beč već preko godinu dana daje podršku CEU pri njihovim planovima za izmiještanje. Pregovori grada Beča sa Centralnim Europskim Univerzitetom odvijaju se intenzivno. Meni je bitno da se i nastavnom osoblju i studentima omogući dobar početak ovdje u našem gradu.", izjavio je Michael Ludwig, gradonačelnik Beča.

Samo nekoliko časova nakon što je postalo jasno da CEU dolazi u Beč 2019. godine, gradonačelnik Ludwig se večeras (3.12., op.p) sastaje u Bečkoj vijećnici sa visokim predstavnicima ovog univerziteta kako bi se dogovorili o sljedećim koracima.

Beč je najveći univerzitetski grad na njemačkom govornom području, dolazak CEU potvrditi će značaj Beča kao univerzitetskog i istraživačkog centra, smatra bečki gradonačelnik. Već 27. aprila 2018. godine općinsko vijeće grada Beča sklopilo je Memorandum o razumijevanju (Memorandum of Understanding), u kojem je izmedju ostalog dogovoreno i potpisivanje ugovora o najmu u trajanju od 99 godina. Općinsko vijeće je ovaj memorandum većinski usvojilo.