Image

Bečke linije: Putnici dobro prihvataju zabranu konzumiranja hrane na liniji U6.

Tromjesečna bilanca: Samo 61 putnik morao je biti upozoren na zabranu konzumiranja hrane – značajan pad količine smeća i ostataka hrane u vozovima.

Ono što je u ostalim svjetskim gradovima svakodnevica, u Beču postoji tačno tri mjeseca: zabrana konzumiranja hrane u podzemnoj željeznici, tačnije na liniji U6. Od 15. januara ova mjera biti će proširena i na ostale linije. Nakon prva tri mjeseca Bečke linije mogu povući pozitivnu bilancu: od 1. septembra uposlenici na osiguranju i uslužnim djelatnostima Bečkih linija morali su upozoriti samo 61 putnika da je konzumiranje hrane u vozovima linije U6 zabranjeno – kod 250.000 putnika koji svakodnevno koriste liniju U6 zaista zanemarivo mali udio.

"Puno pozitivnih povratnih informacija, putnici koji skoro da i ne jedu u vagonima i čisti vagoni podzemne željeznice: zabrana jela i opsežna kampanja informacijama pokazali su učinak. Stoga smo sigurni da će proširenje zabrane i na ostale linije sredinom januara biti dobro prihvaćeno budući da se radi o obziru i zajedništvu u javnom prijevozu.", uvjerena je gradska povjerenica za javni saobraćaj Ulli Sima. Trenutno se ne razmišlja o kaznama jer se putnici pridržavaju pravila i jer ih je većina do sada reagirala razumno na upozorenja uposlenika Bečkih linija.

Takodjer i po pitanju čistoće da se primijetiti značajna razlika. Otpada je u vagonima osjetno manje. Uposlenici čistoće sada moraju uklanjati manje ostataka hrane sa sjedišta i podova, a primjetan je i manji broj bačenih omota što sve vodi ka smanjenju troškova čišćenja.

Putnici javnog prijevoza ljetos su se u online anketi izjasnili za zabranu konzumiranja hrane: od 50.000 osoba koje su iskoristile priliku da glasaju u online anketi, dvije trećine glasalo je u korist zabrane.

Zabrana konzumiranja hrane dio je obimnog paketa mjera linije U6, koji je putnicima donio dosta poboljšanja. Pored poboljšanja klimatizacijskih uredjaja, postavljanja folija za za zaštitu od sunca i otvora za ventilaciju tokom toplih ljetnih mjeseci, na peronima su postavljene i podne oznake za brže izlaske i ulaske, stanice i vozovi su modernizirani, a proces čišćenja je intenziviran.