Image

Beč se priprema za godinu Beethovena

Glavni grad Austrije 2020. godine slavi 250. rođendan slavnog njemačkog kompozitora Ludwig van Beethovena, koji je izabrao Beč kao mjesto za život i rad. Može se reći da ni u jednom gradu nije živjelo i radilo toliko slavnih kompozitora koliko u Beču. Austrijska prijestolnica je, između ostalih, bila dom Mozarta, Schuberta, Haydna, međutim Beethoven je kao nijedan drugi kompozitor oblikovao evropsku ideju idealizma i Evrope. Njegov uticaj osjeća se i u današnje vrijeme. Stoga je u Beču otvoren i zvanični ured za koordinaciju svih aktivnosti koje su planirane u toku Beethovenove 2020. godine.

"Ovaj centar služi kvalitetnom umrežavanju te će kao takav ispuniti sva očeivanja ovog velikog, međunarodnog događaja. Ured će sve planove različitih instiutcija i inicijativa podržati i učvrstiti", rekla je bečka ministrica za kulturu, Veronica Kaup-Hasler.

Moto ove jubilarne 2020.godine je: Beethoven za sve, ne samo za nekolicinu!" Cilj obilježvanja Beethovenove godine je da što više ljudi dožive Beethovenove vrijednosti slobode, jednakosti i solidarnosti te da na nov način upoznaju Beč kao svjetsku prijestolnicu muzike.