Image

Beč: Pozitivan godišnji bilans kvalitete zraka

Brojne mjere Grada Beča za poboljšanje kvaliteta zraka

Grad Beč se već sedmi put zaredom uspio pridržati ograničenja Evropske unije kada je u pitanju dozvoljena količina štetnih čestica u zraku. "Mjere Grada Beča protiv štetnih čestica su djelotvorne. Sada provodimo treći paket mjera koje pokrivaju sve skupine zagađivača i na taj način se uspješno borimo protiv čestica proizvedenih u gradu" , naglašava gradska vijećnica za okoliš Ulli Sima.

 

Pozitivan bilans rezultat je brojnih mjera gradske uprave za poboljšanje kvaliteta zraka, a Grad Beč trenutno sprovodi 3. paket mjera koji obuhvata sve grupe zagađivača. U te mjere se ubraja forsiranje javnog prevoza, termička sanacija zgrada, ekološka gradilišta, pojačano korištenje daljinskog grijanja ili efikasna zimska služba. U okviru toga Magistratski odjel Grada Beča za upravljanje otpadom, čišćenje ulica i vozni park (MA 48) već godinama zimi umjesto pijeska za posipanje koristi modernu tehnologiju mokre soli.

 

Jedna od mjera za zaštitu kvaliteta zraka je i sve veća upotreba eletričnih automobila. Do 2020. godine će Grad Beč izgraditi 1.000 novih punionica na javnim mjestima za e-auta.  

U Beču su gornje izmjerene vrijednosti prašine prepolovljene u odnosu na 2003. godinu i niže su od granične vrijednosti od 40 µg/m3. Granica za EU koja podrazumijeva da se dnevna koncentracija od 50 mikrograma prašine smije prekoračiti maksimalno 35 dana godišnje u Beču je ostvarena u proteklih sedam godina. Povišene vrijednosti u 2018. godini izmjerene su samo tokom 16 dana.

 

Kao glavni zagađivači važe saobraćaj, građevinski radovi i privatno grijanje domaćinstava. Prema podacima Tehničkog univerziteta u Beču 60 posto čestica u Beču je naneseno iz drugih krajeva.