Image

Beč: Najveća mobilna radionica za građane

Kada je gradsko planiranje u pitanju, građani Beča su aktivni kada se osjećaju ugroženim ili loše informisanim. Bečka gradska uprava uvijek iznova iznalazi svježe i zanimljive načine da uključi javnost u planove uređenja grada. Ovaj put se odlučila za najveću mobilnu radionicu ikada pod imenom "Beč će biti WOW". Tema gradskog planiranje se dakle iznosi iz Vijećnice na mjesta gdje se odvija razvoj grada.

"Građani ne dolaze po informacije i odgovorne. Naprotiv, oni dolaze njima", objašnjava bečka gradska ministarka za planiranje grada Maria Vasillakou. Radionica sa interaktivnom izložbom od osam stanica, četiri interaktivne igre (digitalne i analogne) te ekspertnim timovima u oblasti gradskog planiranja je na turneji po gradu te nudi građanima mogućnost da izraze svoje neslaganje o planovima vlade u ovoj oblasti, preuzimajući i sami ulogu gradskog planera. Stanica "Tvoje mišljenje je važno" poziva građane da formulišu prijedloge i želje za svoje naselje ali i da iskažu svoja nezadovoljstva.

"Beč se trenutno razvija veoma brzo. Osnivaju se nove firme, otvaraju se nova radna mjesta. Naučnici dolaze u Beč a i ljudi iz Austrije, Evrope i svijeta žele svoju budućnost provesti ovdje. Razvoj grada Bečlijama donosi promjene, a ujedno strah i brige. Upravo tada na scenu stupa ova radionica", objašnjava bečki gradski planer Thomas Madreiter.

Plan je da ova radionica nastavi svoje putovanje kroz grad do 2020. godine.