Image

Beč: Kultura i umjetnost za sve

U glavnom gradu Austrije za ljude sa niskim primanjima već 15 godina postoje besplatne propusnice za 220 institucija kulture

Propusnica "Kulturpass" omogućava ljudima sa niskim primanjima besplatan ulaz u brojne institucije kulture, kao što su kina, muzeji i pozorišta. Akcija nosi naziv "Hunger auf Kunst und Kultur" (Glad za umjetnošću i kulturom), a pokrenuta je 2003. godine od strane pozorišta "Wienhaus Wien" u saradnji sa austrijskom mrežom organizacija za socijalnu pomoć "Armutskonferenz". Ovom inicijativom se želi skrenuti pažnja na to da umjetnost i kultura trebaju biti dostupne za sve ljude.

Svaka kulturna institucija koja je uključena u kampanju omogućava slobodan ulaz, a propusnice se finansiraju pomoću ličnih donacija, institucija ili sponzora.

Ova akcija treba da bude od koristi onima koji iz finansijskih razloga ne mogu da učestvuju u kulturnom životu. Ovo se odnosi na ljude koji minimalnu penziju, osobe koje primaju socijalnu pomoć i izbeglice.  

Trenutno 46.341 osoba u Beču posjeduje i koristi ovu propusnicu. Akciji su se priključile i druge pokrajine u Austriji, a postoje modeli i u inostranstvu po uzoru na ovaj bečki.