Image

Beč: Kampanjom "Budi pristojan, drži odstojanje" protiv znatiželjnika na mjestu nesreće

Porastom upotrebe pametnih telefona porastao je i broj znatiželjnika koji snimajući i fotografirajući ometaju rad Hitne službe. U julu prošle godine u Beču je zbog toga čak došlo do smrtonosne nesreće i tada je ova problematika poprimila nevjerojatne razmjere.

Bečka Hitna služba je tu tragediju uzela kao povod da na socijalnim mrežama skrene pažnju na problem znatiželjnika. Takve osobe ozbiljno ometaju rad službe i ugrožavaju živote unesrećenih. U skladu sa procjenama Hitne službe se u Beču prilikom svake pete nesreće suočava s ovim problemom.

Stoga je Grad Beč pokrenuo kampanju pod nazivom "Budi pristojan, drži odstojanje" kojom želi skrenuti pažnju javnosti na upravo tu tematiku. Snimljen je video koji će biti podijeljen putem svih gradskih komunikacijskih kanala te kanala Hitne medicinske službe, ali i prikazivan u odabranim kinima.

„Od presudne je važnosti da ljudi koji vide nesreću nazovu broj Hitne pomoći i unesrećenima pruže prvu pomoć. A kada profesionalci stignu, treba im osloboditi mjesto za rad“, apelira na ljudski razum voditelj bečke Hitne medicinske službe Rainer Gottwald.