Image

Beč: Ekonomija svakodnevnice – Kongres o privatizaciji javnih usluga

U bečkoj Vijećnici održan je kongres „Ekonomija svakodnevnice – sistemske inovacije za nove urbane prostore stvaranja“ koji tematizira posljedice privatizacija javnih preduzeća. Većina svakodnevnih aktivnosti kao kuhanje, tuširanje ili prevoz tramvajem ne bi bili mogući bez kompleksne infrastrukture. Za oblasti zdravstva i obrazovanja jednako važi da ne mogu funkcionisati bez javnih investicija u objekte i zaposlenike.

Posljednjih decenija u Evropi se privatizuje sve više bolnica, škola ili čitavih saobraćajnih mreža i podčinjava logici profita – za sada uz dramatične posljedice.

Prema privatizaciji javnih usluga javlja se veliki otpor te se organizuju pokreti za rekomunalizaciju, npr. vodosnabdijevanja. Cilj je da se ekonomija shvati kao nešto što će prvenstveno služiti dobrom životu građana. Učesnici kongresa bili su koordinator strateškog plana razvoja Barselone Oriol Estela Barneta, član Think Tanka iz Genta, Dirk Holemans i Jenni Lloyd iz fondacije Nesta. Zamjenica gradonačelnika Beča, Maria Vassilakou, na kongresu je predstavila koautora knjige „Ekonomija svakodnevnog života“, Karela Wiliamsa. Knjiga izlazi na proljeće 2019. godine, a izdavač je "Foundational Economy Collective".

Na kongresu je diskutovano o temama poput globalne odgovornosti, digitalnih platformi, životnog prostora kao i izazovima koji predstoje te mogućnostima održivije i humanije politike koja misli na svoje građane.