Image

Mjere sigurnosti u BiH podignute na viši nivo

Sigurnosne mjere u Bosni i Hercegovini podignute su na viši nivo od uobičajenog , nakon što je bačena bomba na Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici. Ne postoje informacije koje bi mogle biti razlog za uznemirenost građana BiH, saopšteno je nakon sastanka direktora sigurnosnih agencija u Vijeću ministara BiH.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić zajedno sa svojim zamjenicima, ministrima Mirkom Šarovićem i Vjekoslavom Bevandom, održao je danas sastanak sa direktorom Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsadom Vilićem i direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmanom Mehmedagićem.

Razgovarali su o sigurnosnoj situaciji, sa posebnim osvrtom na napad na ambasadu SAD u Podgorici. Zatraženo je da se podignu mjere sigurnosti na najviši nivo i da se poveća angažiranost pripadnika naših agencija na terenu.

Direktori Vilić i Mehmedagić su rekli da će sve policijske i sgurnosne agencije pojačati mjere sigurnosti na nivo veći od uobičajenog, ali i naglasili da ne postoje informacije koje bi mogle biti razlog za uznemirenost građana BiH.

Inače, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH (DKPTBiH) je,  u skladu sa svojim zakonskim nadležnostima preduzela pojačane mjere obezbjeđenja diplomatsko-konzularnih predstavništava Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.