Image

20 godina Bečkog orkestra koji svira na instrumentima od povrća

Bečki Povrtni orkestar (Wiener Gemüseorchester) je austrijska grupa muzičara, likovnih umjetnika, pisaca, pjesnika i drugih umjetnika koji za svoje nastupe koriste samo instrumente koje prave isključivo od svježeg povrća, jer instrumenti neće raditi ispravno ili će se čak slomiti ako nisu dovoljno svježi.

Svježe instrumente prave pomoću kuhinjskog posuđa i električnih alata, a sirovinu uglavnom kupuju direktno od poljoprivrednika kako bi uvijek imali najkvalitetnije povrće.

Tačno na vrijeme za svoj 20. jubilej rade na četvrtom albumu pod nazivom "Green album", a kako bi imali besprijekorne instrumente pokrenuli su crowdfunding kampanju za finansiranje covera na albumu.

Ono što oni rade može se činiti luckastim, ali to je za njih posao. Oni nastoje proizvesti muziku koju niste čuli prije, i prema njihovoj web stranici http://www.vegetableorchestra.org, uvijek su u potrazi za “heterogenim mnoštvom akustičnih dragulja i čudnih, nepoznatih zvukova čije organsko porijeklo nije uvijek odmah prepoznatljivo.”