Image

Predstavnički dom PSBiH danas o izmjeni zakona o akcizama

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH u nastavku 63. sjednice započete početkom jula,  danas će razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini po hitnom postupku.

Predstavnički dom je prihvatio zahtjev Kluba poslanika SDS-a da se predloženi zakon, koji predviđa ukidanje povećanja putarine za 15 feninga po litru goriva plus PDV, koje je prihvaćeno u decembru prošle godine, razmatra po hitnom postupku.

Osnovni razlozi zbog kojih je zatražena procedura usvajanja zakona po hitnom postupku, kako su naveli predlagači, jeste poskupljenje goriva koje je izazvalo talas drugih poskupljanja životnih i drugih namirnica. Predlagači također navode da usvojeno zakonsko rješenje ne precizira način raspodjele prikupljenih sredstava, te da posljednje izmjene zakona nisu opravdale svoje postojanje u praksi.

Na dnevnom redu je i Prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama BiH, te Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o zastavi BiH.

Poslanici će razmatrati i Izvještaj o radu Ureda za razmatranje žalbi BiH za 2017. godinu.

Razmatrat će se i  Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o prijedlogu poslanika Senada Šepića o Informaciji Vijeća ministara BiH o konkretno preduzetim aktivnostima vezanim za zaštitu imovine BiH na teritoriji R Hrvatske, a u procesu usvajanja Zakona o upravljanju državnom imovinom u R Hrvatskoj.

Prijedlog odluke o imenovanju članova Komisije za koncesije Bosne i Hercegovine, te Informacija o razlozima nerealizacije inicijative za utvrđivanje maksimalnog iznosa marže distributera nafte i naftnih derivata, koju je predložio Senad Šepić također su na dnevnom redu.

Sjednica počinje u 10 sati u Zgradi zajedničkih institucija BiH u Sarajevu.