Image

Predstava "Ničija zemlja" Makedonskog narodnog teatra oduševila publiku BNP Zenica

U sklopu Takmičarskog programa XVII festivala bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra Zenica 2018. odigrana je predstava Makedonskog narodnog teatra iz Skoplja "Ničija zemlja" nastala prema tekstu Danisa Tanovića i Aleksandra Morfova, a u režiji Aleksandra Morfova.

Pred izvedbu predstave publici se obratio otpravnik poslova Ambasade Makedonije u BiH Aleksandar Krstevski koji se srdačno zahvalio Bosanskom narodnom pozorištu na gostoprimstvu i izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da je Republika Makedonija zemlja partnerica ovog značajnog i hvale vrijednog festivala koji je međunarodnog karaktera i koji slavi teatar.

"Ničija zemlja" je slika o apsurdnosti balkanskih naroda i njihovih iracionalnih interakcija kako u miru, tako i u ratu. Dramatična situacija – rat, razvija ovu crnu komediju. Zaraćene strane – Bošnjaci i bosanski Srbi su veoma blizu u svakom smislu i otuda utisak da su nepomirljive razlike među njima slabe, a konflikt neodrživ.

U predstavi igraju: Saško Kocev, Aleksandar Mihajlovski, Gorast Cvetkovski, Aleksandar Mikik, Slaviša Kajevski, Aleksanadr Gorgieski, Borče Načev, Oliver Mitkovski, Kamka Tocinovski, Nenad Angelikovik, Stefan Spasov, Grigor Jovanovski, Kristina Gijeva, Filip Milenkoski, Aleksandar Ivanoski, Marija Kondovska i Tome Stankovski.

Scenografiju potpisuju Nikola Tormanov i Valentin Svetozarev, kostimografiju Valentin Svetozarev. 

Republika Makedonija je zemlja partnerica XVII festivala bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra Zenica 2018. Tim povodom je otpravnik poslova Ambasade Makedonije u BiH Aleksandar Krstevski, zajedno sa glumcima iz ansambla predstave "Ničija zemlja" posjetio je sjedište Gradske uprave gdje je sa gradonačelnikom Zenice Fuadom Kasumovićem razgovarao o uspostavljanju kulturne saradnje između dvije prijateljske države. 

Zahvaljujući plodonosnoj saradnji ansambl Bosanskog narodnog pozorišta za septembar najavljuje gostovanje u Makedoniji gdje će premijerno izvesti predstavu "Bure baruta" kojom će biti otvorena 69. umjetnička sezona zeničkog BNP-a.