Image

Inicijativa da se radi dobrobiti i pasa i vlasnika omogući izvođenje pasa nakon policijskog sata u cijeloj BiH

Predstavništvo Fondacije Dogs Trust u BiH koje je zbog društvene odgovornosti vezane za prevenciju širenja COVID-19 moralo do daljnjeg suspendovati svoje programe na terenu, aktivno i kontinuirano radi na pružanju podrške vlasnicima pasa i zajednici u specifičnim okolnostima u kojima se nalazimo.

"Shodno tome, jučer ujutro smo pokrenuli inicijativu vezanu za izdavanje službenog odobrenja nadležne institucije da vlasnici pasa mogu svoje ljubimce izvoditi i nakon policijskog sata, poštujući sva naložena pravila društvene distance i higijene.", saopćili su iz Dogs Trust-a.

U FBiH, Federalna uprava civilne zaštite, tj. njen Štab, nadležan je da donese naredbu, te da je distribuira svim MUP-ovima kako bi oni onda izdali saopštenja. U Republici Srpskoj je nadležan Krizni štab. 

"Tokom komunikacije sa FUCZ FBiH nismo uspjeli od njih dobiti informaciju kada će službeno poslati naredbu MUP-ovima, te stoga danas nastavljamo s komunikacijom i pozdravljamo inicijativu u ovom pravcu koju je pokrenuo i dekan Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Nihad Fejzić. U Republici Srpskoj smo putem partnera stupili u kontakt i pokrenuli ovu inicijativu kod Kriznog štaba, te očekujemo da će se na nivou cijele zemlje ovo pitanje i službeno vrlo brzo riješiti.  Molimo vas da pratite i naše kanale gdje za vas svakodnevno spremamo razne korisne sadržaje. Odgovaramo na svaki upit i osiguravamo direktne video ili telefonske savjete od strane naših instruktora za obuku pasa, te članova tima – veterinara.  Dodatno, pratimo sve inicijative i razvoj događaja kako bismo udruženim snagama olakšali vlasnicima pasa i zajednici dane društvene izolacije i zdravstvene krize.", saopćeno je iz Dogs Trust-a.

Sve informacije su dostupne putem web-a: www.dogstrust.ba , Facebook-a: Predstavništvo Fondacije Dogs Trust u BiH, Instagram-a: Dogs Trust BiH, a kontakt osoba Predstavništva Fondacije Dogs Trust u BiH je Sanja Bianculli, službenica za odnose s javnošću, Sanja.bianculli@dogstrust.ba, 060 338 0227.