Image

„Evropska sedmica mobilnosti“ se obilježava i u Sarajevu

Udruženje inženjera saobraćaja i komunikacija u Bosni i Hercegovini u periodu od 16. do 22. septembra 2019. godine učestvuje u obilježavanju kampanje „Evropska sedmica mobilnosti“, koja se ove godine obilježava sa naglaskom na tematiku „Šetajte s nama“.

Evropska kampanja „Evropska sedmica mobilnosti“ za promociju održive urbane mobilnosti predstavlja savršenu priliku za pojašnjavanje problema s kojima se gradovi suočavaju radi poticanja promjene ponašanja i napredovanja prema održivom razvoju saobraćaja i transporta u urbanim sredinama. „Evropska sedmica mobilnosti“ omogućava pokretanje širokog raspona aktivnosti te nudi platformu lokalnim vlastima, organizacijama i udruženjima za: promociju inicijativa za održivu urbanu mobilnost, podizanje svijesti o šteti koju sadašnji trendovi urbane mobilnosti nanose okolišu i kvaliteti života, uspostavu partnerstava na lokalnom nivou, učešće u evropskoj kampanji s drugim gradovima uz zajednički cilj, isticanje posvećenosti lokalnih vlasti politikama održivog urbanog saobraćaja i uvođenje novih politika i trajnih mjera.

Udruženje inženjera saobraćaja i komunikacija u Bosni i Hercegovini, između ostalog provodi aktivnost „Neophodna zakonska regulativa i infrastruktura za e-romobile“. Iz Udruženja pozivaju sve da im se pridruže kod mosta „Ars Aevi“ (Vilsonovo šetalište) u srijedu, 18.09.2019. godine, sa početkom u 10:00 sati. "Cilj nam je da građanima približimo korištenje ovih ekološki prihvatljivih i čistih sredstava kroz promociju na Vilsonovom šetalištu, gdje će biti u mogućnosti da isprobaju različita električna sredstva e-romobile, e-bicikla, e-skutere", saopćili su. 

Od velikog značaja je upoznavanje građana sa zakonskim odredbama korištenja ovog vida prevoza, o površinama koje smiju koristiti i uslovima pod kojim ih smiju koristiti, kako bi se izbjegle nesreće i ugroženost učesnika u saobraćaju.