Image

Željko Komšić: Čovićeva politika nije samo ispraznila škole i tvornice, nego napunila logore i veličala zločince

"Složio bih se sa konstatacijom koju je jučer reagirajući na navode Dragana Čovića o borbi za bošnjačke glasove, izrekao jedan od kandidata za člana Predsjedništva BiH, koji je kazao da je Čovićeva politika ispraznila škole i tvornice", kazao je danas predsjednik DF-a i kandidat za člana Predsjedništva BiH Željko Komšić.

"Međutim, ja bih tome dodao da je Čovićeva i HDZ-ova politika, ne tako davno, prije nego što je ispraznila škole i tvornice, napunila logore, a nedavno do svetosti veličala presuđene ratne zločince. Ne znam zbog čega pojedini kandidati za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda propuštaju da kažu ovo drugo, kao da to nije bitno. Zato postoje međunarodne presude. Za pražnjenje škola i tvornica može se snositi politička odgovornost na izborima, ali za punjenje logora snosi se i politička i pravna krivica kao što je to slučaj sa HDZ-ovom politikom. Nažalost, zbog pravne neuređenosti naše države, krivica se ne snosi za veličanje zločina, ali svaki odgovoran političar to ne bi smio gubiti iz vida", rekao je Komšić.

On je dodao da HDZ nije promijenio svoju politiku ni poslije presuda Haškog tribunala, nego je štaviše, još snažnije krenuo da je zastupa u cijeloj njenoj zločinačkoj suštini.

"Ta politika prije svega obiluje lažima, ponekad očitim a ponekad mudro uvijenim. Svi znamo da Slobodan Praljak nije heroj nego zločinac, i nikava nas HDZ-ova laž ne može uvjeriti u suprotno. Međutim, svi ne znamo da u Ustavu Bosne i Hercegovine, ne stoji nikakvo legitimmo predstavljanje kako to govori Dragan Čović. To ne piše nigdje u Ustavu BiH. Da piše, ne bi Čović ispostavljao nemogući zahtjev za izmjenom Izbornog zakona baš u tome pravcu, u pravcu ustavnog uvođenja tzv. legitimnog predstavljanja, jer za to ne bi bilo potrebe. Pošto to ne Ustavu ne piše, otuda i dolaze zahtjevi. Eto kako Čović iznosi neistine ali građani su to razotkrili", zaključio je Komšić.