Image

Četiri razloga zašto se u Domu Sentivo uvijek traži mjesto više

Dom Sentivo je više od staračkog doma jer nudi novi koncept življenja za osobe treće životne dobi utemeljen na dobro poznatom obrascu "kao kod svoje kuće".

"Stvorili smo okruženje na koje se vrlo lako naviknuti budući da podsjeća na atmosferu u kojoj smo odrastali i način života koji je blizak našem mentalitetu. Brinemo poput porodice i sve aktivnosti prilagođavamo našim ukućanima", navode iz Doma Sentivo.
 Njeguju i veličaju mudrost starijih

Briga o starijima nije samo dužnost porodice, nego i šire društvene zajednice. Starijim osobama se moraju osigurati uvjeti za aktivno i zdravo starenje te učešće u društvu. Kroz blisku suradnju s drugim socijalnim institucijama Dom Sentivo nastoji skrenuti pažnju na vrijednost bogatog životnog iskustva i mudrosti naših starih.
 Pomažu starijim osobama da prihvate sebe u svim fazama života

Starije osobe je bitno ohrabrivati da rade na očuvanju svog zdravlja, da ostanu aktivne i da se druže s vršnjacima. Promjene koje donosi starost (odlazak u penziju, promjena društvenog statusa i slabljenje vitalnosti) će im mnogo lakše pasti ako ih podsjetimo da imaju ogromnu prednost u odnosu na druge generacije, a to je slobodno vrijeme.
 Brinu poput porodice

Svi se najljepše i najsigurnije osjećamo u svojoj kući, u okruženju na koje smo navikli i gdje nas svi poznaju. Čak i kad su stari ljudi potpuno zdravi, nameće se problem izoliranosti i usamljenosti, ali on se može uspješno riješiti kroz organizirane životne zajednice kao što je Dom Sentivo.
 Ruše predrasude o starosti

Bosanci i Hercegovci nikad nisu odbacivali svoje stare i to nasljeđe promoviramo i njegujemo kao najveću društvenu vrijednost. Sreća nikad nije bila niti će biti u materijalnim stvarima jer, na kraju života, niko ne žali za tim što nije više radio, nego za tim što nije više volio, više se družio i imao više slobodnog vremena.

Posjetite Dom Sentivo na Ilidži, u Velikoj Aleji broj 18a. Više informacija saznajte putem web stranice www.domsentivo.com i uvjerite se zašto su kuća puna ljubavi.